SUCHO VÁS JIŽ NIKDY NEZASKOČÍ!

Jak zvolit objem plastové nádrže na dešťovou vodu

27.5.2021

Abyste měli z dešťové vody co největší užitek, je důležité správně zvolit objem plastové nádrže na dešťovou vodu. Jako první bychom si měli položit otázku, na co vše budete vodu využívat, zda to bude pouze na zalévání zahrady či také na splachování WC, dále mytí vozu, praní prádla a podobně.

Vzorec pro výpočet plastové nádrže na dešťovou vodu

Pokud plánujete dešťovou vodu spotřebovávat nejen na zahradě, ale i v domě, pomůže vám k volbě velikosti objemu plastové nádrže na dešťovou vodu následující vzorec:

V (objem) = počet obyvatel domu x spotřeba vody na jednoho obyvatele (cca 90 až 120 l) x 0,5 (koeficient využitelnosti srážkové vody) x 20 (koeficient množství využitelné srážkové vody).

Samozřejmě je výpočet pouze orientační, vždy záleží na tom, jak velkou spotřebu vody vaše rodina má.

Pro čtyřčlennou rodinu nádrž na dešťovou vodu 4000 l

U čtyřčlenné rodiny se tak dostáváme na přibližnou velikost nádrže na dešťovou vodu 4000 l.

Tento údaj je však pouze na domácí spotřebu, je třeba k tomuto objemu připočítat další potřeby:

  • zalévání zahrádky
  • umývání auta

Vždy ale záleží na velikosti vaší zahrady a dalších aspektech. Proto doporučujeme pořídit si raději větší nádrž o objemu 10 000 litrů, kterou jistě využijete a jejíž koupě se vám vyplatí.

Velikost plastové nádrže na dešťovou vodu určuje také střecha

Dalším kritériem pro volbu objemu plastové nádrže na dešťovou je velikost střechy. To je dobré mít na paměti, protože si můžete napočítat podle požadavků pořádnou nádrž, ale pak zjistíte, že se vám nádrž prakticky nikdy nezaplní (a nebudete moci využívat dešťovou vodu v takové míře, v jaké byste chtěli), protože máte zkrátka malou plochu střechy.

Zde záleží na konkrétní oblasti, ve které máte dům postavený. Roční úhrn srážek si zjistíte na těchto stránkách www.chmi.cz.

Naše výrobky

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Potřebujete pomoci vybrat správný objem nádrže? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

Chci nezávazně poptat

comgate
6