SUCHO VÁS JIŽ NIKDY NEZASKOČÍ!

Hospodaření s vodou díky dotaci Dešťovka 2020

29.5.2020

Ministerstvo životního prostředí vybízí k udržitelnému hospodaření s vodou. Nabízí proto dotaci Dešťovka 2020 na systém zachytávání dešťové vody.

Dotace Dešťovka pomůže životnímu prostředí

Voda je jedním ze čtyř základních živlů a nemohli bychom bez ní existovat. O tom, kolik vody denně spotřebujeme sprchováním, praním nebo splachováním, ale mnohdy ani neuvažujeme. Sucho a úbytek vody přitom Českou republiku dlouhodobě trápí. Měli bychom se proto snažit hledat alternativy a další zdroje vody, které můžeme využít – například dešťovou vodu. A proto je zde dotace Dešťovka 2020.

Dotace na zachytávání dešťovky

Ročně v Česku zaprší kolem 54 miliard m3 vody. Pomocí vhodného systému se dá dešťová voda zachytit a použít například na zalévání zahrady nebo třeba na splachování. Nemusíme tak plýtvat spodními vodami, jejichž zásoby se ztenčují. Tento ekologický trend podporuje i Ministerstvo životního prostředí. Na zachytávání dešťovky proto nabízí dotace. Všechny potřebné informace naleznete zde:

Dotace Dešťovka 

Kdo může požádat o dotaci na dešťovku

O dotaci na zachycování dešťové vody si můžou požádat ti, kdo mají rodinný nebo bytový dům a chtějí udržitelně hospodařit s vodou. Ministerstvo ŽP nabízí dotaci na akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady nebo dotaci na využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody. Jedna domácnost může získat až 105 tisíc korun.

Zachycení dešťové vody

Jestliže chceme zažádat o dotaci, musíme mít nejprve zpracovaný odborný posudek, který získáme od projektanta nebo specializované firmy. Žádost poté stačí podat elektronicky na webu dotacedestovka.cz. Finance ale ministerstvo vyplácí až po dokončení stavby. Projekt si tedy musíme nejprve zafinancovat z vlastních zdrojů. Například u rodinného domu se investice do systému na zachycení dešťové vody vrátí přibližně do deseti let.

Firma CZPLAST s.r.o. nabízí řešení. Vyrábíme nádrže na akumulaci dešťových vod.

Nádrže na dešťovou 

MÁTE OTÁZKY?

Nebo potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

comgate
6